GUSTAV FILM

Peterka: leto odločitve

Dokumentarni film o Primožu Peterki je živ filmski spomenik mlademu šampionu in njegovi odlocitvi, da znova poišce pot do vrhunstva, pa tudi mlademu cloveku in njegovemu odrašcanju.

 

Dokumentarni film o Primožu Peterki je živ filmski spomenik mlademu šampionu in njegovi odlocitvi, da znova poišce pot do vrhunstva, pa tudi mlademu cloveku in njegovemu odrašcanju.

Film spremlja eno leto življenja Primoža Peterke, enega najvecjih slovenskih šampionov in idolov, dvakratnega zmagovalca svetovnega pokala v smucarskih skokih in poletih. V letu, ki je pred mladega športnika postavilo toliko odlocilnih trenutkov - poskus ponovne uveljavitve v športu, rojstvo otroka, oblikovanje novega doma... - sledimo njegovim dejavnostim, razmišljanjem in custvovanjem tako v športnem kot tudi v zasebnem življenju, pa tudi razmišljanjem in custvovanjem njegovih najbližjih.

Zgodba filma se zacne tistega lepega majskega dne 2001, ko se je ob jagodah in cešnjah za trenutek zdelo, da je vse mogoce. Jasna je postala mesto želja, na koncu pa se je izkazala za veliko vec kot slikovito letovišce ob vznožju Alp - postala je prerocišce ene tistih neverjetnih športnih in življenjskih zgodb. Primož Peterka je v tem letu dosegel vse, o cemer je sploh smel sanjati. Dobil je otroka, ustvaril si je družino, vrnil se je med najboljše smucarske skakalce na svetu in za namecek osvojil še olimpijsko kolajno, ki se mu je pred štirimi leti v Naganu, ko se je zdel skoraj nepremagljiv, tako nesrecno izmuznila. Tako je to v športu, tako je to v življenju - s Primoževimi znanimi besedami: "To ne morš verjet!"

Festivali

6. Festival slovenskega filma, Celje (2004)
26th Cinema du Reel film festival, Paris, France (2004)
World Film Festival of Bangkok, Bangkok, Thailand (2004)
Sarajevo IFF, BIH (2004)
Crossing Europe Film festival, Linz, Austria (2004)
Torn curtain festival, Rome, Italy (2004)
22. mednarodni festival športnih filmov in televizijskih oddaj, Milano, Italija (2004)
Festival of Central and Eastern Europe Films, Budapest, Hungary (2004)

NAGRADE

ČASTNA OMEMBA - 22. mednarodni festival športnih filmov in televizijskih oddaj, Milano, Italija

Ustvarjalci

nastopajo:
primož peterka
renata bohinc
matjaž zupan
robert kranjec
uroš peterka

avtor: vlado škafar
producent: dimitrij gračner
izvršna producentka: petra vidmar
direktor fotografije in glavni filmski snemalec: aleš belak
obdelava zvoka: julij zornik

toyota     Logo 1-kava     oliver     logo ona-on 1     bolha