GUSTAV FILM

Adria Blues je zgodba o generaciji ljudi, ki so bili v začetku 90-ih dovolj stari, da jih je prejšnji vrednostni sistem oblikoval, a dovolj mladi, da jih različno dojemanje sprememb bistveno diferencira ene od drugih. Glavna lika sta nekdaj slavni rocker in njegova žena, ki ne more sprejeti dejstva, da je z njenim možem danes vse drugače.

...kaj je zdaj s tisto punčko, ki si je želela kolo, tako rdeče na tri kolesa; želela, da bi ji Miklavž prinesel mufek, takega, kot ga ima Pitihova Polonica: sivega z belim trakom in bingljajočimi cofki?

(Breda Smolnikar)

Filmska pesem za dve duši. Morda meditacija. Pot v tišino.

Ljubezenski film. Oče in sin po dolgem času preživita dan skupaj. (En dan je kot kaplja, v kateri odseva celo človekovo življenje.) Na lepo jesensko nedeljo sta sredi mogočne narave videti, kot da sta sama na svetu. Spet je treba od začetka. Počasi se začneta dotikati z besedami, oglasijo se glasovi iz preteklosti in zbudijo se čustva, pozabljena, nepoznana.
Ponedeljek je nov dan.

14. festival slovenskega filma se je zaključil 1.oktobra 2011 s tradicionalno podelitvijo nagrad VESNA za aktualne dosežke na področju slovenske filmske ustvarjalnosti.

Film OBISK v režiji Mihe Mazzinija je bil nagrajen za NAJBOLJŠI KRATKI FILM.

 

Desetletni Martin pozna skrivni jezik dreves in se v gozdu počuti kot doma. S starši in Dedom živi v hiši sredi gozda, daleč od najbližjega naselja. Ima mnogo nevidnih prijateljev med gozdnimi škrati. Kljub temu pa je nekaj, kar Martin pogreša: človeški prijatelj iz mesa in krvi. Zato za rojstni dan posadi kostanjevo drevo, ki naj bi prineslo prijatelje. In res se k Martinovi družini preko poletja priseli dvanajstletna deklica Tea z mamo.

Samo naše čustvo v prsih je resnica. (Milan Pugelj)

Otroci so filmsko pismo, sestavljeno iz intimnih pogovorov z naključnimi tujci ter osebnih zapisov in podob, ki premišljujejo koščke življenja. Ljudje vseh starosti se potapljajo v svoja življenja in jih pripovedujejo, kakor da jih ponovno živijo. Iz njihovih doživetij, spominov in pričakovanj se riše svojevrstna slika celega človeškega življenja, ki ponuja neposreden vstop v vsako življenjsko obdobje, tako da je tudi gledalec ponovno otrok, najstnik, zaljubljenec in se vidi naprej, vse do konca. Osebna pisma, domači filmčki in fotografije iz družinskih albumov v ozadju tiho kažejo živo sliko obledelega časa in minevanja - večni življenjski krog in večnega otrok v njem. Film o nedolžnosti, njeni izgubi in možnosti, da jo znova najdemo.

Dokumentarni film o Primožu Peterki je živ filmski spomenik mlademu šampionu in njegovi odlocitvi, da znova poišce pot do vrhunstva, pa tudi mlademu cloveku in njegovemu odrašcanju.

Tudi Slovenija je imela svoj zid. Bil je neznaten v primerjavi s kitajskim in skoraj neznan v primerjavi z berlinskim, pa vendar po svoje še bolj nenavaden. Na eni strani zidu je bil oltar, na drugi slovenski umetni raj - filmski atelje.

toyota     Logo 1-kava     oliver     logo ona-on 1     bolha