GUSTAV FILM

Pred oltarjem

Tudi Slovenija je imela svoj zid. Bil je neznaten v primerjavi s kitajskim in skoraj neznan v primerjavi z berlinskim, pa vendar po svoje še bolj nenavaden. Na eni strani zidu je bil oltar, na drugi slovenski umetni raj - filmski atelje.

Viba je še vedno filmsko podjetje, vendar je izgubilo tisto vlogo, ki jo je imelo nekoc, ko je bila dolgo casa prakticno edini državni producent. V vseh tistih desetletjih je pa bila tudi neke vrste skupni filmski dom slovenskih filmskih ustvarjalcev. Usoda se je s slovenskimi filmarji poigrala: od komunisticne države so morali kupiti jezuitsko cerkev, ki so jo v demokraticni državi spet izgubili. Studio ima unikatno zgodovino v svetovnem merilu. Prakticno vsi slovenski filmarji so bili tako ali drugace vezani na to cerkev. Na prvi pogled bogoskrunsko druženje filma in cerkve je v resnici bolj zanimivo in bolj kompleksno. Tako kot je film na nek nacin grešen v odnosu do resnicnosti (med umetnostmi velja za najbolj lahkomiselno in amoralno zvrst), tako po drugi strani tudi cerkev ni zgodovinsko brezmadežna.
Dokumentarni film o Vibi se bolj kot s faktografijo in zgodovino ukvarja z emocionalnim in ustvarjalnim ozadjem fenomena Viba. Še vedno živi nekaj uglednih protagonistov pionirskega obdobja slovenskega filma, filmarjev, ki so v tej cerkvi posneli veliko metrov filmskega traku in imajo v spominu še veliko filmskih zgodb. Cerkev, ki je spet cerkev, je še vedno polna filmskih spominov. Usoda pa zacenja novo zgodbo: pionirska generacija se poslavlja od cerkve in od filma. Delovišce v Stegnah pa pricakuje nove generacije, ki bodo delale nove filme, uporabljale nove tehnologije in prav je da tem generacijam ostane spomin na zgodbe iz stare cerkve.
Ta dokumentarec je neke vrste obred, v katerem se veterani slovenskega filma s svojimi spomini poslovijo od cerkve oziroma studija.

Komentar režiserja o strukturi in vizualnih elementih filma

Dokumentarni film o Vibi je deloma že posnet in sicer v S 16 mm filmski tehniki. Realizacija je potekala po predvidevanjih in v veliki meri uresnicuje priloženi scenarij. Film nastaja v sodelovanju s FS Viba film in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS. Film bo poleg posnetega gradiva vkljuceval tudi veliko doslej nevidenih arhivskih posnetkov, ki so nastajali ob filmskih snemanjih in doslej niso imeli priložnosti, da bi ugledali luc sveta. Veliko zelo zanimivega novejšega arhivskega gradiva pa prihaja iz virov sedanjih upravljavcev s cerkvijo Svetega Jožefa. Jezuiti so namrec vestno zabeležili svoj "boj za cerkev", svojo vrnitev vanjo in obnovo.
Film "Zgodba o Vibi" je pravzaprav zgodba o o cerkvi, o njeni sakralni provenienci, o povojnih grehih Udbe, o brezbožnem vstopu filmarjev in o paradoksu, da je film pod to streho na svoj nacin ohranjal svetost prostora, tako so vsaj prepricani vsi filmski avtorji, tudi tisti, ki so v tej cerkvi snemali, denimo, eroticne prizore. V filmu s svojimi izpovedmi nastopajo prakticno vsi danes še živi predstavniki pionirske generacije slovenskega filma. Njihove zgodbe se prepletajo živahno in na razlicnih nivojih. Nekateri bolj emocionalno drugi pa zelo artikulirano pripovedujejo o filmskem življenju pod križem vrh zvonika, ki ni bil nikoli odstranjen. Svoj del zgodbe pa povejo tudi jezuiti, ki so na filmsko dejavnost v tej cerkvi vajeni gledati kot na oskrunitev njene svetosti. Žal zaradi pomanjkanja pravih dokumentov ostane najbolj živo prav dokumentarno soocenje filmskega liberalizma in jezuitske dogme - paradoksalno pa ju združuje zelo soroden fanatizem, gorecnost posebne vrste, ki se iz te cerkve ni nikdar izselila.

Metod Pevec

Ustvarjalci

Režiser in scenarist
METOD PEVEC

Direktor fotografije
SIMON TANŠEK

Montažer
JANEZ BRICELJ

Ton
JOŽE TRTNIK, BOŠTJAN KAČIČNIK

Direktor filma PETRA VIDMAR

Producenti
FRANCI CELARC in DIMITRIJ GRAČNER
DANIJEL HOČEVAR

V filmu so nastopili

MATIJA BARL, IVO BELEC, P. EDMUND BÖHM,
IRENA FELICIJAN, SLAVA GEIGER, BOŠTJAN HLADNIK, MIŠA HOCEVAR, JANE KAVCIC, JANEZ KALIŠNIK, MATJAŽ KLOPCIC , MILAN LJUBIC, IVAN MARINCEK, BERTA MEGLIC, TONE MLAKAR, DARINKA PERŠIN ANDROMAKO, MARIJA PIRKMAJER, P. TOMAŽ PODOBNIK, VOJKO PODOBNIK, STANE PODOBNIKAR, JOŽE POGACNIK
VLADIMIR POGACNIK, JANEZ RUS, MAKO SAJKO, EMILIJA SOKLIC, LJUBO STRUNA, STANISLAVA ŠTRITOF,
JANEZ VEROVŠEK, ALBERT VODNIK, PETER ZOBEC

toyota     Logo 1-kava     oliver     logo ona-on 1     bolha